İKLİM FOLKLORİK DEGERLER HALK MÜZİGİ GELENEKLER YÖRESEL YEMEKLER HALK OYUNLARI

1.IKLIM : TRABZON'da deniz etkisinde kalan iliman iklim tipi hakimdir.Buna bagli olarak yazlar genellikle orta sicaklikta, kislar ise ilik geçer.Bölgenin kuzey-bati yönündeki depresyonlara açik olmasi iklim elemanlarinin sürekli degismesine neden olur.Kisin konumu nedeniyle Trabzon bütün TÜRKIYE'de diger yerlerden ayri özellik arzeder.Kafkas daglari Trabzon'u güneyden çepeçevre kusatarak kuzeybatinin soguk rüzgarlarina engel olur.Ayrica Sibirya'nin soguk havasi ile kuzeydogu Anadolu platolarinda soguyan havanin bölgeye girmesini önler.

     

A.SICAKLIK: Bölgemizde sicaklik yazin orta derecededir.Bunaltici sicaklar genellikle havanin kapali oldugu günlerde görülür. Otuzyedi yillik ortalamalarda maksimum sicaklik Agustos ayinda 26.2 C, ve en düsük sicaklik subat ayinda 1 C olarak belirlenmistir. Yillik sicaklik ortalamasi ise 14.6 C ve en düsük ise subat ayinda -7.4 C olarak kaydedilmistir.

    

B.YAGIS: Yöremiz, senenin her ayi yagisli olan Karadeniz rejiminin bariz özelliklerini tasir.Yörede yagis Karadeniz'in diger kiyilara göre bir azalma göstermektedir.Orografik yagislardan mahrum olan Trabzon'da yillik ortalama yagis miktari metrekareye 830.8 mm'dir.Yilin her ayi yagis olmasina ragmen Eylül ayindan sonra en yüksek seviyesine ulasir ve Haziran ayi sonuna kadar yogunlugunu sürdürür. Yillik yagisli günlerin sayisi 150 civarinda olup miktarinin en fazla sonbaharda kayedilmesine karsin yagisli günlerin sayisi en çok kis ve ilkbahar aylarinda görülür.

    

C.RÜZGAR: Bölgede hakim rüzgar istikametleri Arali ayinda güney-güneybati; Nisan'da güneybati; Haziran'da güney; diger aylarda ise kuzey-bati olarak tespit edilmistir. Bölgede ortalama 1.6 m/sn olan rüzgar hizinin subat/Mart aylari ortalamasi 1.9 m/sn ve Haziran/Temmuz aylari ortalamasi 1.2 m/sn dir.

    

D.ORANSAL NEM: Nem orani bölgede aylar arasinda fazla farkliliklar göstermez.Ayrica yagislarin yogun oldugu aylarda nem orani daha da yükselir. Nisan ve bilhassa Mayis ayi oldukça sisli geçer.Oransal nem Mayis ve Haziran aylarinda %79 ve %76 ile en yüksek degerlerine yükselir. Yaz aylarinda düsmeye baslayan nem Aralik ayinda %67 ile minimum degerini bulur.

    

E.GÜNESLI GÜNLER: Bölgemizde tamamen açik ve günesli olan günler sayisi oldukça azdir.Otuzyedi yillik ölçümlerde açik gün ortalama sayisi 51.3 olarak belirlenmistir. Bunun yani sira 173.8 gün bulutlu ve 140.1 gün ise kapali geçmektedir.

    

F.DENIZ SUYU SICAKLIGI: Fazla sicak geçkeyen yazlara paralel olarak deniz suyu sicakligi da diger denizlerimize oranla biraz düsüktür. Yillik deniz suyu sicakligi ortalamasi 16.1 C olup; Agustos ayinda 27.5 C'ye ulasir.En düsük deger ise Mart ayinda 6.0 C olarak tespit edilmistir.





GERİ
  İLERİ





[Anasayfa] [Harita][Arama] [Biz kimiz ]
[ATATÜRK] [Link] [Resimler] [Site Haritesı] [Turizm] [Eğlence]
Görüş ve önerilerinizi bize Yazın.
url: http://www.yomra.cjb.net/
© 2000 mustafa web desing.