İKLİM FOLKLORİK DEGERLER HALK MÜZİGİ GELENEKLER YÖRESEL YEMEKLER HALK OYUNLARI


horon

6. HALK OYUNLARi: Yörede yediden yetmise oynanan yegane halk oyun horondur.Halkin yapisina son deree uygun olan horon, canli, hareketli, kivrak bir oyundur.Yurt içinde oldugu gibi yurt disindada oldukça ilgi ve sempati toplayan horonun en güzel bir sekilde icra edildigi yer Trabzon'dur. Genellikle dügün, bayram, askere gidis ve dönüslerde istisnasiz olarak oynanan horon, insan vücudundaki bütün organlarin tam olarak istirak ettigi tek oyundur.Çabuklugu ve hareketliligi ile adeta Trabzon halkinin karakter yapisini simgelemektedir. Çogunlukla kemence esliginde oynanan horonun çok degisik sekillerde oynandigi görülmektedir.Bunlardan, Trabzon yöresinde oynanan belli baslilari sunlardir:

  1. Düz Horon: Genellikle kadinlar, tarafindan oynanmakta olup, çalgi olarak kemençe, kaval veya davul ve zurna kulanilir.
  2. Akçaabat Sallamasi:Akçaabat yöresinde oynanmakta olan bu oyunda genellikle davul-zurna kullanilmaktadir.Agir bir usluba sahip olan bu oyun, siksara oyununa geçmek için oynanir.
  3. Siksara:Yöre halkini en iyi simgeleyen canli, hareketli ve kivrak bir oyundur.Oyunda sanat gücü çok yüksektir.Çeseitli oynanis sekilleri vardir.Büyük gruplarda oynandigi gibi küçük gruplarlada oynanabilir.Bu oyunun yegane çalgisi kemençedir.
  4. Kizlar Horonu:Çogunlukla kadinlarca oynanan bu oyun, erkeklerin oyun çikartirken basvurduklari düz horona benzer.Oynanmasi basittir.Ancak atma türkülerin söylendigi bir oyun oldugu için seyirciler tarafindan ilgiyle izlenir.Daha çok kemençeyle oynanir.
  5. Sürmene Sallamasi:Bu da hareketli bir oyundur.Siksara kadar kivrak degilsede, çok net ayak vuruslari oyunu ilginç kilar.Arada çöküsler ve ziplayislar oyuna renk katar.Davul-Zurna ile oynanirsa da asil çalgisi kemençedir.Özellikle Sürmene'de oynanir.
  6. Vaybeni:Genellikle Çaykara ve köylerinde oynanan hareketli az ve asil agirligini türkünün olusturdugu bir oyundur.Sayica esit olan iki grup erkegin veya kadinlarin, kolkola girerek olustuduklari bir dairede dönerken, atma türküler söyledikleri bu oyunda, ekip basinin söyledikleri diger grupçada tekrarlanir.Oyuna giris; "E vay beni, e vay bana, kül oldum yana yana" sözlerile yapildigi için bu oyuna "Vaybeni" adi verilmistir. Oyunun bir de hakemi olur ve bir tarafin söyleyecek sözü kalmayincaya kadar devam eden oyunda çalgi aleti kullanilmaz




GERİ
  İLERİ





[Anasayfa] [Harita][Arama] [Biz kimiz ]
[ATATÜRK] [Link] [Resimler] [Site Haritesı] [Turizm] [Eğlence]
Görüş ve önerilerinizi bize Yazın.
url: http://www.yomra.cjb.net/
© 2000 mustafa web desing.